Groeneveldprijs

Sinds 2000 reikt de Stichting Groeneveld de Groeneveldprijs uit aan een persoon of organisatie die zich bijzonder heeft ingezet voor het debat over natuur en landschap in Nederland. De Groeneveldprijs ging eerder naar: Geert Mak, Koos van Zomeren, het echtpaar Harrison, Matthijs Schouten, Jared Diamond, Willem Overmars, Frans van der Hoff , Benny Jolink, Louise Fresco, Ton Lemaire, Auke van der Woud, Willem van Toorn, John Berger, Tracy Metz, de Groene redactie van dagblad Trouw, Wouter Helmer, Digna Sinke, Willem Ferwerda, Arita Baaijens en De Ambassade van de Noordzee en Ton Lemaire.

De prijs wordt jaarlijks toegekend door Stichting Kasteel Groeneveld. Aan de prijs is een bedrag van 5000 euro verbonden.

De Groeneveldprijs wordt jaarlijks door de Stichting Groeneveld uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich bijzonder inzet voor het debat over natuur en landschap en die daarbij een afwijkend, kritisch geluid laat horen. De winnaar van 2022 is Merlin Sheldrake

Sheldrake heeft velen de ogen geopend voor de ongedacht grote betekenis van schimmels. Zijn onderzoek laat ons op een andere manier kijken naar onze levende planeet.

De prijs is uitgereikt op 10 november in kasteel Groeneveld in Baarn. De laudatio werd verzorgd door Dirk Sijmons. Aan de prijs is een lezing van de laureaat verbonden.